Gepost op

Een kijkje in het luchttransport van paarden

Af en toe heb ik het geluk om paarden in het vliegtuig te begeleiden naar mooie, verre bestemmingen. Maar hoe ziet dat er nu precies uit? Een kijkje in het vervoer van paarden via een vliegtuig, vanuit mijn eigen ervaring.

Maandagochtend: Ping! Mijn telefoon piept en uit automatisme pak ik hem uit mijn zak en begin te lezen: “Hallo Anna, we hebben een vlucht voor aanstaande donderdag naar Miami, kan jij mee?”. Agenda check, afspraken zo nodig verplaatsen en antwoorden: “Uiteraard ben ik beschikbaar”. Ad hoc is het wel, maar in mijn dagelijks leven hou ik er rekening mee dat ik dit soort berichtjes binnen komen. Stap 2 is dat ook het regelen van de verzorging van mijn paarden op de dagen dat ik weg ben. Ook dat verloopt soepel en dan is het eigenlijk wachten op de vluchtinfo.

Woensdagochtend: De vluchtinfo wordt per e-mail toegestuurd. We vliegen zonder pax (passagiers) in een Cargo kist van Martinair (fingers crossed voor de MD-11, want die staat als spotter nog hoog op mijn lijstje, maar dat terzijde). Het is een vroege vlucht en in tegenstelling tot normaal vliegen, dien je hier 5 uur van tevoren aanwezig te zijn, in dit geval 3.30 uur. De grooms (zo heet ik dan) laden de paarden zelf, en daar wordt ruim de tijd voor genomen. Eventuele spanning bij paarden kan dan direct worden opgemerkt en geregistreerd.

Woensdagavond en nacht: Ik wil vroeg naar bed, want ik moet er niet alleen vroeg uit, de donderdag duurt ook 6 uur langer dan normaal. Om 20.00 uur lig ik. Klaarwakker natuurlijk vanwege de adrenaline. Uiteindelijk lukt het me om om 23.00 uur in slaap te vallen om vervolgens om 2.00 uur weer op te staan. Mijn vader brengt me naar Schiphol en stipt op tijd klop ik aan bij het KLM Animal Hotel. De paarden zijn er al dus niets staat ons in de weg om de paarden gelijk te laden. We hebben er 10 in totaal die verdeeld gaan in 4 reisboxen; 2 keer 3 en 2 keer 2. Alle paarden laten zich vlekkeloos laden en krijgen dan gelijk hooi. We laden ook 160 liter water en extra hooi in. Om 5.00 uur zijn we klaar met laden en is het wachten tot we naar het platform kunnen. De kist vertrekt om 8.15 uur, dus wij zorgen ervoor dat we ongeveer 7.00 uur bij de kist staan, zodat we erbij zijn als de paarden worden geladen en indien nodig kunnen ingrijpen.

SAM_1887
We hebben ook een puppy aan boord

Donderdagochtend inmiddels
: We zijn om 7.00 uur op het platform en ik zie de prachtige MD-11staan. De paarden staan er ook en zijn klaar om ingeladen te worden, dit verloopt soepel en ze houden zich rustig. Zodra de paarden in het ruim staan, checken we ze nog een keer. Nu is het wachten op de take-off. Dit 12654628_10208399967093650_6292858158701849967_ngebeurt uiteindelijk om 9.00 uur en ik heb het privilege om in de cockpit aanwezig te zijn. Als spotter zijnde voel ik me natuurlijk als een kind in een snoepwinkel. Het is 9,5 uur vliegen, dus we landen rond 12.30 uur lokale tijd in Miami. Onderweg checken we elke 2 uur de paarden en geven we ze nieuw hooi en water. De ruimte is beperkt en we moeten standaard met een zuurstof fles naar de paarden toe, in geval van nood.

Donderdagmiddag: We landen inderdaad om 12.30 uur in Miami. Ook dit keer mag ik weer
in de cockpit aanwezig zijn. Dat is wel heel vet hoor! In Miami checken we de paarden voor de laatste keer en overhandigen we de papieren aan de autoriteit die het daar van ons overneemt. Eventuele bijzonderheden melden wij ook. Daarna gaan we door de douane en worden met een busje naar het hotel gebracht. We zitten in Coconut Grove in een luxe spa resort. Vanwege de heerlijke temperatuur (rond de 28 graden) besluiten we een drankje te nuttigen aan het zwembad. Ook lopen we nog even door de stad en gaan we uiteindelijk om 21.30 uur slapen.

Vrijdag: Ik word om 3.30 uur wakker en mijn collega slaapt nog. Ik check wat dingen op mijn telefoon en beslis wat ik wil gaan doen vandaag: Miami Beach! Het weer valt erg tegen, zo’n 19 graden en veel wind. Maar ik wil hoe dan ook naar het strand. Uiteindelijk zijn we om 10.00 uur, na het ontbijt, in de auto* gestapt naar het strand. Dat is het gebied wat je ook op TV ziet, echt waanzinnig om in het echt te zien!

*Via de app Uber, wat een geweldige uitvinding!

SAM_1925
Een heel gelukkig persoon op Miami Beach

De pick-up naar het vliegtuig is om 22.00 uur en we vinden het wel even lekker om nog wat te slapen. Na het geweldige diner bij The Cheesecake Factory ploffen we bomvol onze bedden in. We hebben maar een uurtje, maar die is in deze hectische dagen wel erg welkom. Alles verloopt verder soepel en om middernacht gaan we take-off in een KLM Cargo 747. De vliegtijd is 7,5 uur en we landen om 13.30 uur in Amsterdam. De stoelen zitten en liggen niet zo fijn als die in de MD-11 en ik slaap daarom maar steeds 10 minuten. Ook hebben we wat turbulentie waar ik steeds wakker van word. Dit gaat een lange en vermoeiende dag worden.

Zaterdag: En dat is het ook. Ik wil niet gaan slapen in de middag omdat de jetlag dan aanhoudt. Ik slaap nog een half uur in de auto en ga ’s avonds naar een verjaardag. Om 23.00 uur is het echt wel klaar en duik ik mijn bed in. Ik droom dat ik in het laadruim ben en de WC niet kan vinden en begin te slaapwandelen. Geeft wel aan dat ik er mentaal veel meer mee bezig ben dan lichamelijk.

Al met al een fantastische ervaring in een geweldig wereldje waar ik me als een vis in het water voel. Of is het als een vogel in de lucht? Hoe dan ook: dit is écht mijn droombaan!

Facebook

instagram

2 gedachten over “Een kijkje in het luchttransport van paarden

  1. leuk verhaal.

    Lijkt mij ook leuk om te doen. Heb verhalen gehoord dat er ook bedrijven zijn die een open ticket aanbieden. Op de heen weg de paarden begeleiden en een week later weer terug. Zodat je ook wat van het land/plaats kunt zien waar je heen gaat.

    Mag ik weten via welke partij jij het doet?

  2. Dankjewel Johan. Dat klopt inderdaad, maar ik weet niet precies hoe het werkt. Je kunt het werk bij verschillende partijen doen, maar ik moet eerlijk zeggen dat het niet heel eenvoudig is om “er tussen” te komen. Ik adviseer je om te zoeken naar de bedrijven en daar te informeren. Succes!

Reacties zijn gesloten.